Riley Brooklands – en fantastisk bil i Sverige

Bland alla de fantastiska bilar som finns i Sverige är denna Riley Brooklands kanske en av mina favoriter. Bilen andas så mycket historia så att den har en given plats inte bara i mitt hjärta utan hoppas jag i alla våra läsares. Bilen byggdes till Irlands GP på Phoenix Park 1934 i Dublin och den var en av fyra som var anmälda av tillverkaren. Föraren hamnade inte på pallen men på bilden syns han med startnummer 23. Föraren heter Frank O´Boyle men bilen ägs av T.C.O´Shaughnessy som själv är med och tävlar i sin Talbot med startnummer 21. VC834 renoverades i slutet av sjuttiotalet då bilen var i ett bedrövligt skick efter alla tävlingar. Allt gick att renovera utom karossen som nytillverkades av den kände karosserimakaren Rod Jolly. Rod är en välkänd profil i historisk racing och har varit på Ring Knutstorp och tävlat. Mannen som räddade Rileyn från förgängelsen hette Kieran White och var från Kilkenny. Kieran tävlade flitigt med bilen både i England och på Irland under en tioårsperiod. 1988 fick bilen sin nya ägare i Roland Haraldsson som i Sverige kanske mest är känd som arrangör av Sportvagnsträffen i Hofsnäs utanför Borås. Roland har även han tävlat med bilen, både här hemma i RHK,s regi (Racerhistoriska Klubben) och ute i Europa som Nürburgring. Vill man se den här bilen så kommer den till Fordonsdagen i Klippan den 31 maj som är ett samarrangemang mellan Hembygdsföreningen och Nordskånes Fordonsveteraner. Riley Brooklands var i början av trettiotalet en mycket konkurrenskraftig i klassen upp till 1100cc där den skördade massor av segrar i många av de internationella loppen.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest