Tazio Nuvolari

Når man bläddrar i sitt arkiv med dior tagna vid utflykter i Europa så hittar man sånt man glömt och inte heller scannat. De här bilderna är precis av den sorten. Tazio Nuvolari, kanske en av de största genom tiderna om man får tro Ferdinand Porsche som sagt om denne man. ”Den störste i tiden som gått och även den som är nu och även i framtiden” Fina ord från en som visste vad han talade om. Det blev 33 segrar och 46 pallplatser i karriären för mannen från Mantua. Tazio körde Alfa Romeo, Auto Union, Cisitalia och tävlade för Enzo Ferraris team. Tazio blev med tiden mycket god vän med Enzo. En vänskap han odlade fram till sin död 1953. Han hade velat dö i den sport han älskade så mycket, men blev lurad där av liemannen. Tazio dör den 11 september efter en nio månaders sjukdom av en stroke. Han blev begravd i sina tävlingskläder och hjälm, allt enligt hans önskan. 50.000 fans kom till hans begravning. I den Italienska staden Mantua finns ett litet museum som berättar om denne lille store man och hans fantastiska liv på racerbanan. När du planer för att resa mot Italien så missa inte detta museum. Där kan man fördjupa sig i Tazios liv och minnas det som de flesta av oss bara läst om eller sett på någon gammal film. En man som motorsportvärlden aldrig kommer att glömma! Text och bilder Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest