Fantastiska bilder

Visst är det fantastiskt med bilder? Även om dom är gamla och av skiftande kvalitet. Många tycker att svart/vitabilder är bäst för dom förmedlar en historia som kanske passar bäst i det formatet. Vi som lever och verkar idag ser bara digitala bilder, i färg ska då sägas, och är lite kräsna på kvaliteten. Personligen tycker jag också om svart/vita bilder men ställer höga krav på just kvalitè. Nu är det så att innan färgfilmen kom så hade man inte så mycket att välja på, trodde man, för skulle det visa sig. Man kunde handcolorera en svart/vit bild? Adam Gawliczek kunde den här konsten och många av de bilder ni sett i färg från 20-30-talet i färg är colorerade. Många av just denne man. Jag tänkte bryta av med några bilder från en svunnen tid som egentligen inte har med Sverige och vår sport att göra men jag kan inte låta bli. Njut av Adams ”färgbilder” och försök tänka er tillbaka nästan 100 år i tiden. Det handlar om Fiat och 20-talet och visst hade man team redan då. Man hade även fans som ni kan se på den andra bilden av den smått gigantiska Fiat med en jättemotor under den långa huven. Njut av historien och en fantastisk yrkesman.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest