”Esso” Gunnarsson’s trasiga hjälmar

Någon gång i mitten av sextiotalet plåtade jag för bland annat FIB och Se med flera av dåtidens populära magazin. En dag får jag ett uppdrag att fotografera en känd racerförare, ”Esso” Gunnarsson, som skulle visa oss sina trasiga hjälmar. Jag tror det var sex eller sju och alla med stora hål eller andra skador alla efter vådliga vurpor han klarat livhanken från. Samtliga hjälmar hade en treklöver målad vilket var Essos kännemärke och kanske också lyckomaskot. Jag minns att vi då hade en trevlig dag på jobbet och att vid fotograferingen hade han med sig sin Formel Vee. Denne legend som tyvärr lämnade oss 2003 alldeles för tidigt. Esso har tio SM på 2 och 4 hjul och är så vitt jag vet den ende som vunnit SM för båda kategorierna på samma dag. Många av oss minns kanske Esso bäst för den McLaren han övertog efter Picko och som så småningom hamnade hos Kaj Wallin. Esso var även en mycket duktig fotograf och lämnade efter sig ett stort arkiv med bilder av både bilar och motorcyklar. Jag är glad att Bilsportarvet har både bilder och annat efter denne store racerförare.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest