Michaela Månlycke, Europamästarinna

En av mina stora favoriter. Varför då, undrar säkert någon? Jag ska ta det från början.

Michaela har en pappa som är gammal god vän med mig sedan länge då vi båda var engagerade i Lotus Car Club of Sweden. Åke Axelsson är mannen jag talar om och jag undrar om Colin Chapman och hans biltillverkning har en större fan än Åke. Han inte bara samlar på bilar utan på allt som har med Lotus att göra! Han är en stor nörd med andra ord. Åke har sedan Michaela blev vuxen (16 år) vurmat för att Michaela skulle bli racerförare? Det blev hon denna smått fantastiska tjej, idag 41 år och trebarns mamma med gård och hästar och allt där tillhörer.

Nåväl! Jag hade den stora glädjen att arbeta tillsammans med Stefan Larsson på ett gymnasium i Enköping i slutet av nittiotalet. Det hela gick under namnet Mediaprogrammet, och var en rolig tid med massor av kul. Vi beslöt att satsa på Michaela och hennes intåg i racingvärlden. Året var 1997. Sen har allt gått av bara farten för det visar sig snabbt att den här damen kör som en oljad blixt. Till hennes meriter hör ett EM-tecken i Formel Junior och Lurani Cup. Året 2000 och Michaela kör pappa Åkes Lotus 22 (en bil som vann SM i F3 1964 med Sven Mattson). När jag frågar vilket av hennes framgångar väger tyngst, så blir svaret min EM-titel så klart.

Michaela har också vunnit både Formel Ford och Formel Junior i RHKs serie. Det tar inte slut där för gode vännen Torgny Johansson låter Michaela köra en av hans Formel 2-bilar, en March. Vilket självklart också visar sig fungera hur bra som helst. Börjar ni förstå varför jag är svårt förtjust i den här unga damen som även tagit hem en pokal som snabbaste kvinnliga förare på Goowood 2001 i Pappas Lotus 18. Den blåa Formel Forden är en Van Diemen och den gula är en Lotus 51 på de bilder vi visar och att det är Åke själv som kör mini MC (har Åke tänkt på att det är en Honda?).

Jag tycker det här är speciellt kul då pappa Åke och Michaela håller historien levande så att vi på Bilsportarvet kan berätta deras historia som vi hoppas blir lång och framgångsrik och kul!

Text Janne Tromark

Kommentera gärna på Facebook

Bilder Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto. Klicka på bild för att förstora.

Kommentarer
https://www.facebook.com/Bilsportarvet/posts/1912822548858611

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest