Emilio de Villota

Är det någon av er som känner igen den här föraren? Emilio de Villota? Körde Formel 1 under några år utan någon större framgång. 1976 körde han en Brabham för att året efter köra McLaren där också hans bästa placering kom med en fentondeplats. Körde för samma team 78. 1981 tävlade han för Williams och även 81. 1982 blir sista året i Formel 1 och då i en March. Emilio kom att tävla med sportvagnar och så även i Porsche 944 Turbo Cup. Det var så jag träffade honom då jag följde serien med Bengt Trägårdh som jag var lite av allt i allo för. Bland annat skötte jag media rapportering. Vi var på Salzburgring när Bengt fick till en bra start och ledde fältet ner mot första kurvan. Där händer det obegripliga när de Villota kör rakt in i dörren på Bengt som efter målgång kastar sig över nämnde man och försöker slå honom på käften! Bosse Strandell och vi andra i teamet lugnar Bengt som är sur och besviken över att ha förlorat en ganska klar seger.

Emilio hade en dotter som också ägnade sig åt racing. Maria de Villota började tävla i Spanska billopp 2001 för att så 2010 och 2011 köra Superleaque Formula för det spanska laget Atletico Madrid. Maria körde en Panoz. Så utses hon till testförare för F1-stallet Marussia 2012. Första testet sker på Duxford Aerodrome där hon olyckligtvis krockar med en lastbil och skadas svårt. Bland annat mister hon ett öga. När Maria hämtat sig efter olyckan så vill hon fortsätta att tävla och i februari året därpå får hon klartecken från läkarna. I oktober 2013 avlider Maria av neurologiska skador hon fick i krocken. Maria är då 33 år.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest