Mike Hawthorn

Efter att precis tittat på sammandraget av F1 från Spanien, som var hyfsat bra tycker jag, tittade jag lite på hur det sett ut under de åren som F1 funnits. Det började 1950 och segraren då var den Italienske föraren Nino Farina. 1952 och 53 var det Alberto Ascari, även han Italienare. Så kom en herre vid namn Juan Manuel Fangio och dominerade i fem år fram till 1957. 1958 skulle bli ett fantastiskt spännande år då väl egentligen ingen trodde att Fangio kunde slås? Det gör dock en ung förare från England vid namn Mike Hawthorn. Mike var född 1929 och en typisk engelsman i twedkavaj och med pipa i munnen. Blond och en synnerligen attraktiv ung man, tyckte alla kvinnor. Mike vinner för Ferrari och bryter den långa sviten av Fangios segrar. Mike vinner också 24-timmars Le Mans 1955 trots att han var inblandad i den fruktansvärda kraschen som dödade 80 åskådare. Han slutar tävla och ägnar sig åt en karriär som affärsman. 1959 omkommer Mike i en krasch med sin Jaguar. Till hans minne har hans familj instiftat Hawthorne Memorial Trophy.

Text Janne Tromark Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest