Vi nås av nyheten att Ron Tauranac har avlidit

Vi nås av nyheten att Ron Tauranac har avlidit. För alla oss som följt formelbilssporten är Ron en legend. Ron föddes i Australien 1924 byggde tillsammans med sin bror, Austin Lewis tävlingsbilar under namnet RALT. Ron var den som tävlade med sina bilar och en av de svåraste motståndarna var Jack Brabham. Brabham tävlade för Cooper med bestämde sig för att bygga egna Formel 1.-bilar. Jack frågade Ron om han ville gå med i det projektet och de bildade tillsammans Motor Racing Developments. Man kom att bygga bilar för alla klasser och de stora framgångarna kom med BT19 och BT 24. Dessa bilar vann konstruktörsmästerskapet två år i rad 1966 och 67. När Jack Brabham lade ner förarkarriären drev Ron företaget vidare men sålde så småningom till Bernie Ecclestone. Ron flyttade tillbaka till England och grundade företaget Ralt. Resten är som man säger historia. Ron blev 95 år och en legend har gått ur tiden. RIP Ron!

Text Janne Tromark
Bilden har jag lånat av Hans Nordén

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest