Sveneric Eriksson saknad

När man uppnått hög ålder så märker man personer som man saknar extra mycket. Jag vet inte vad det beror på och lika bra är kanske det. En av dessa personer som gick i depå, kanske lite för tidigt tycker jag, är skriftställaren, ja, han kallade sig så, motorskribenten, historieberättaren och den galante Anglofilen Sveneric Eriksson. Det skulle gå att skriva en bok om denne specielle man som själv skrev en del om sina kompisar som Ronnie Peterson, Picko Troberg, Ulf Norinder för att nämna några. Sveneric var nästan alltid pank och letade efter skrivjobb för tidningar, speakerjobb med mera. Alltid lika glad och sugen på en Pelare Barolo och en saftig oxfilé. Vi hade väl inte alltid samma uppfattning om saker och ting men jösses vad mycket kul vi hade. I Bilsportarvets bibliotek, ett litet men naggande bra, finns ett par av Sveneric och kompisen Jüri Kanns Hjulbok för besökare att bläddra i och garva åt alla tokerier han berättar om till Jüris otrolig fina illustrationer. Storyn om när han blir rånad av några zigenardamer som visar tuttarna i Milano (jag tror det var Milano) är bara en av alla historier. Sveneric drabbades av sjukdom och skilsmässa och drog sig tillbaka till Simrishamn och en liten lägenhet bara några hundra meter från Autoseum som vännen Nisse Nilsson äger, var annars. Kollegan Michael Hoffstedt och jag fattade beslut att åka och hälsa på honom 2016. Både för att få träffa honom och om han var på humör få bjuda på en lunch i hamnen av denna underbara sommarstad. Jodå, det blev en minnesvärd lunch med mycket grav till övriga gästers förnöjsamhet? Ja, det blev självklart en del historier som inte bara roade oss utan även gästerna. Det blev en solig dag i ordets rätta bemärkelse och idag nästan fyra år senare påminns jag om vårt möte och en tår smyger sig fram i ögonvrån. Vi saknar dig Sveneric. Inte bara jag och Bilsportarvet utan många är dina gamla kompisar därute som saknar alla stolligheter och kul som vi haft tillsammans med dig. Hoppas du har träffat Ronnie, Colin Chapman. Jocke Bonnier, Ulf Boman och alla de andra. Tänk vad kul ni måste ha! Sveneric ligger begravd utanför Sjörups gamla Kyrka i närheten av Mossby så är ni i närheten besök Sveneric och lägg något på graven han skulle ha gillat!

Text och bild Janne Tromark och Michael Hoffstedt.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest