Conny Andersson

Vår nästa SM-vinnare i Formel 3 har precis som Ronnie Peterson och Torsten Palm vunnit SM-Guldet två gånger, 1972 och 74. Den här ynglingen startade sin karriär på två hjul och som 16 åring blev motocross hans krydda. Conny Andersson är vår näste man och som jag sagt inte riktigt vem som helst. Låg länge i toppen med sin båge, för att så vi trettio år sadla om till fyra hjul. Conny säger att han inte visste mycket om Formel 3, för det var det han tänkte satsa på, men fick hjälp av Ulf Svensson. Denne legend inom F3 racing i Sverige och som jag tror är den som kört mest F3 av alla. Första året kör Conny en Brabham BT35 men byter till en BT38 då den ger honom större möjlighet att vinna mästerskapet. Så blir det och den första Guldmedaljen är i hamn. År 73 kämpar Conny på och höjdpunkten blir varvrekord i Monaco där han ur Grace Kellys hand får ta emot en Pokal för sin insats. 1974 är det dags igen men då i en March 743. En bil som jag idag inte vet var den är efter att en god vän till mig ägt den, tyvärr avliden, för att så hamna hos en färghandlare i Helsingborg som tävlade i RHK-regi med bilen. BT35:an är i Landskrona hos en man som jag haft kontakt med och som håller på att renovera bilen till ursprungsskick. Ska bli verkligt roligt att få se bilen när den är färdig och då återkommer vi med bilder. Conny försökte sig sen på Formel 1 i en Surtees-Ford i Hollands GP men tvingades bryta. Försökte också kvala in in till fyra lopp säsongen 1977 men lyckades tyvärr inte. Conny är idag 81 år och bor utanför Göteborg och vi är många som minns denne talang som likt andra stupat i kampen mot pengarna i F1.

Text Janne Tromak Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest