Framgångsrika finnar

Vårt grannland Finland har under lång tid slagit oss med framgångar internationellt, både i Rally och Formel 1. Två av dessa framgångsrika förare är Mika Häkkinen och J J Lehto. Mika, född 28 september 1968 debuterade i Formel 1 1991 och blev Världsmästare i McLaren 1998 och 99. Detta gjorde honom till Finlands andre Världsmästare efter Kekke Rosberg. Mikas kännetecken var de snabba kvalen och den mycket spektakulära körstilen. Mikas första seger kom i Europas GP på Jerez. En kontroversiell seger då stallorder gjorde att David Coulthard fick lämna plats för Mika. Dags igen i Australien där ett strulit depåstopp där åter Coulthard fick lämna plats för Mika. Efter en lysande karriär lämnade Mika Häkkinen motorsportvärlden 2001. Många minns Mika för hans tysta presskonferenser och sin mycket speciella finska humor. J J Lehto, Jyrki Juhani Järvilhto, född den 31 januari 1966 Esbo, debuterade i Formel 1 för Onyx i Portugal 1989. J J,s bästa placering blev en tolfteplats totalt 1991. J J fick även chansen i Benetton under säsongen 94 men misslyckades i det stallet. Efter Formel 1 karriären tävlade J J i DTM 1995-96. Jyrkis största meriter är hans segrar i Le Mans 24-timmars 1995 och 2005. Jyrkis eftermäle blev en trist historia då han 2011 dömdes för båtfylla, 2,5 promille och som kostade hans vän livet. Domen blev 2 år och 4 månaders fängelse.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest