Maria Teresa de Filippis

En av de många kvinnor som skapat motorsporthistoria är Maria Teresa de Filippis som föddes 1926 i Neapel. Hur började då hennes intresse för biltävling? Jo genom ett vad mellan hennes båda bröder, som inte trodde hon skulle klara av att tävla. Maria ställer upp i en tävling och vinner med en Fiat 500! Maria kommer att bli den första kvinnan som kör Formel 1 i Jean Behras team, som han äger, och hennes bästa resultat blir en tiondeplats på Spaa 1958. Maria slutar 1959 efter att vännen Jean Behra omkommer på Avus i en krasch med sin Porsche. Alltför många av mina vänner har omkommit, säger Maria, som lägger hjälmen på hyllan för att bilda familj. Maria Teresa de Pilippis dör den 9 januari 2016 90 år gammal.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest