Kenny Bräck

En av våra riktigt stora racerförare som vi aldrig kommer att glömma. Själv minns jag Kenny när han stod vid sin Formel Ford i Skärholmen på en Picko Mässa. ”Jag ska till Formel 1” sa han på sin värmländska dialekt. Det blev inte Formel 1, även om han testade både för Williams och jag tror det var Arrow, så hamnat unge Bräck i USA där han vinner SAAB Barber Proklassen och så var det hela igång på riktigt. Jag ska inte trötta er med att berätta om alla segrar för de flesta av er motorsportentusiaster kan hans cv utantill. Störst är Indy 500 1999. Den tävling som nog nästan alla unga racerförare vill vinna. Katastrofen kom 2003 den 12 oktober och bilderna från den kraschen vill man helst inte se. Jag tror att alla som såg den smällen på Texas Motor Speedway håller med mig. Kenny kämpade om tredjeplatsen med sydafrikanen Tomas Scheckter när bilarna krokade ihop i en mycket allvarlig krasch som så när kostade Kenny livet. Otroliga 214 G uppmättes i kraschen, vilket är det högsta värde som uppmätts sedan man började mäta och registrera kraschvåld i racing. Kenny gjorde det ingen trodde att han skulle klara av, en comeback 2005 då han sätter snabbaste kvaltid med 227,598 mph i genomsnitt. För sin prestation fick Kenny Bräck prestigefyllda Scott Brayton Award för sin otroliga viljestyrka. Nu ska Kenny hyllas i TV 1 i en dokumentär på torsdag den 17 oktober klockan 21.00. Missa inte denna sändning du som är motorsportfan. Hos Bilsportarvet har Kenny en given plats bland de stora! Vi bjuder er på en kavalkad av bilder som kan berätta lite ur denne store förares liv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest