Colin Chapman, kanske en av bilvärldens största genier

Colin Chapman, kanske en av bilvärldens största genier tillsammans med herrar som Mercedes Ulenhaupt, Ferraris skapare Enzo Ferrari och Ferdinand Porsche. Colins skapelser bär hans signum på många sätt. För lätta enligt många, men ack så vackra. Hans Lotus 9, syns här på Nürburgring, är en av mina stora favoriter. Anthony Colin Bruce Chapman föddes i Richmond Surrey i England den 19 maj 1928 och gick tyvärr ur tiden den 16 december 1982. År 1952 grundade han Lotus Cars som han i början skötte på sin fritid. Det skulle sen bli en framgångssaga av sällan skådat slag. Hans F1-team vann inte mindre än sju konstruktörs titlar, sex Förar VM och seger i USA på Indianapolis 500. Kan det bli så mycket bättre. Jag ska inte prata om alla Svenskar som nått stora framgångar med Lotus men man måste nämna Ronnie Peterson, Reine Wisell och Gunnar Nilsson. I historisk racing har vi svenskar varit mycket framgångsrika, inte minst Tommy Brorsson med alla sina EM-titlar. Det är Tommys svarta Elan på bilden. Vad hade hänt om Colin fortsatt vid ratten i Lotus? Tja, ingen vet men skrivit historia det har han, eller hur?

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest