Jag tror att jag vet vem mannen på teckningen är

Jag tror att jag vet vem mannen på teckningen är efter att ha hittat det här fotot i mina gömmor. Bilden togs på Ring Knutstorp i samband med att det under två år kördes historisk racing i början av åttiotalet. På bilden är jag själv och bredvid mig står Bruce Halford, Tommy Brorsson och Kaj Johansson. Ett glatt Lotus-gäng där Bruce är huvudperson. Teckningen föreställer med största säkerhet Bruce och det finns mycket historia förknippad med denna sympatiske man.

Jag hälsade på honom i Torquay och vi satt i hans fina villa och såg ut över havet och jag ställde frågan till honom? Hur kan det komma sig att du vinner alla tävlingar du ställer upp i utan att växellådan krånglar eller går sönder? Vilket den alltid gjorde under den aktiva tiden den tävlade. Bruce log sitt kluriga leende och bad mig följa med ut i garaget. Väl där så pekade han på en hylla och sa, ”där ligger orginallådan så den finns kvar”. Lotus 16 hade en låda konstruerad av Chapman själv och som var som en motorcykellåda. Det vill säga det man kallar ”rick-rack” där växlarna ligger efter varandra så man bara rycker i spaken, respektive skjuter den framåt. Jaha, sa jag, vad har du för låda då? Jag använder en Ford Escortlåda säger Bruce och garvar, den går aldrig sönder!

Så kan historien se ut och när jag skulle gå ut ur garaget så ser jag en bil övertäckt som jag undrar vad det är? Bilen avtäcks och jag ser då att det är en Chevron B8, trodde vi då, och som senare visar sig vara en B6. Det är den bil som nyligen var på bild här på FB och som jag medverkade till att Lasse Widenborg köpte. Samma bil som Gösta Pettersson sedan tävlade med och som jag idag tror att Kent Abrahamsson äger. Vem som gjort teckningen vet jag inte, men det finns två att välja på. Alf Hansson i Växjö eller möjligen Jüry Kann. Visst är bilder kul och kan berätta en historia många år senare.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest