Gunnar ”Persbergarn” Carlsson och ”Snövit”

Gunnar Carlsson, eller ”Persbergarn” som han kallades. En av våra stora pionjärer inom motorsporten som 1949 byggde sin första racerbil av en Ford 1934 med V8:a på 150 hk som gick under namnet Snövit. Gunnar tävlade med bilen i Helsingfors Grand Prix 1949 (Djurgårdsloppet) samt vid Stockholms GP och Gardemoen GP samma år. Vinner i Norge och en karriär tar sin början. Kommer tvåa på Kanonloppet 1952 med ”Snövit” slagen av en annan av våra stora, Erik ”Ockelbo” Lundgren. 1962 tävlar Gunnar med en Lotus 22, en Formel Junior, på Skarpnäck, där han blir trea efter Yngve Rosqvist i en Cooper T59 och Ulf Norinder, även han i en Lotus 22. 1965 i Karlskoga och Velodromloppet vinner Gunnar i en Lotus 23 före Anders Josephson, också han i en Lotus 23. Den första bilden visar Gunnar i Snövit och de andra två bilderna i sin Ferrari 500 Mondial.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest