Åke Jönsson, bryggaren som var racerförare

En av våra tidiga stjärnor som också var en av våra bästa förare i det vi kallar midgetbilar. Det här var en tidig Formel 3 med 500cc motorcykelmotor, ofta av märket JAP. Sporten tog fart i England efter kriget och många av de riktigt stora började sina karriärer i denna klass som t.ex Stirling Moss. Mest kända tillverkare var Cooper men lilla Sverige svarade upp med bröderna Håkanssons Effyh där Åke blev fabriksförare. RHK (Racerhistoriska Klubben) kunde under sent 70 och 80 tal samla så många som 18 bilar till start. Vi hade även andra tillverkare som t.ex Ronnie Petersons far och Svenne ”Bergvägg” Andersson som byggde en framgångsrik bil under namnet SWEBE. Tyvärr har det blivit lite tyst om dessa trevliga bilar på senare tid men några tappra håller fortfarande på. Åke var storstjärna på grusbana typ Speedwaybana under slutet på 40-talet och 50-talet. Åke körde även motorcykel med framgång. Åke Jönsson är borta sedan många år men många är vi som minns den här tiden när motorsporten i Sverige började ta form.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest