Kalle Bergström’s 30-tals racer

Den här trevliga lilla bilen såg jag vid Jakriborg Prix 2016 och den är byggd av Kalle Bergström i Ystad. Kalle som är en stor Fiat-entusiast googlade runt på internet för att få inspiration att bygga en 30-tals racer baserad på Fiat 1100. Man byggde på den här tiden många egna konstruktioner baserade på vad som fanns tillgängligt i landet. Stanguellini är ett märke vi lärt känna för alla fina byggen som just är baserade på Fiat. Kanske inte så konstigt med tanke på att man var Italiens största Fiat- återförsäljare och att signore Stanguellini var bästa kompis med Juan Manuel Fangio som var behjälplig med att testa alla bilar man byggde. Här hemma har vi lärt känna den Formula Junior som idag ägs av Magnus Ahlqvist och är under renovering. Kalles bil är byggd på ett 1100 chassie med ett orginalblock från tiden som försetts med en lite vassare kamaxel. Förgasarna är Solex 32:or och det hela lämnar ca 50 hkr. Bilen ägs idag av Autoseum som lånar ut den så vi kan se den på Jakriborg Prix, som är den 10 maj 2018. Kalle är nu igång med att bygga en Auto Union replica som kommer att få en V12 BMW. Vi väntar med spänning på att få se resultatet av Kalles vedermödor.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest