Två storheter på samma bild, Joakim Bonnier och Curt Lincoln

Joakim var vår förste förare i Formel 1 och tillsammans med Ronnie Peterson och Gunnar Nilsson dom enda som vunnit ett F1-lopp. Curt Lincoln, Finlands motsvarighet på 50 och 60-talet även om han aldrig körde Formel 1. Dock tävlade han internationellt med både Formelbilar och sportvagnar. En ikon för Finland precis som Joakim för Sverige. Joakim körde Porsche, Maserati, Lotus och BRM och för det senare märket vann han sin enda F1 seger 1959 på Zandvoort. Curt Lincoln vann med Ferrari på Råbelövsbanan utanför Kristianstad 1957 och 58. Finland har dock slagit oss i Formel 1 med fyra världsmästare i Formel 1. Båda dessa herrar är idag borta men minnet av dem lever i allra högsta grad kvar – både i Finland och Sverige.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest