Färila

Jag förundras lite över hur saker och ting kan ge en bild av något man har svårt att förstå? Som till exempel att tre av våra stora förare kommer från samma lilla ort i Hälsingland. Kan det vara något i vattnet, eller har man inspirerats av varandra? Jag talar om orten Färila. Ni har hört om den förut och kanske visste ni bättre än mig om det jag nu ska berätta. Valdemar Stener, vår störste förare på 50-talet som jag talat om flera gånger och som blivit något av en favorit för mig. Valdemar var född 1912 och under hans aktiva tid var segrarna många och han framstod som en svårslagen man, oavsett vad han körde eller vilken tävling det handlade om. Den andre föraren jag tänker på är Curt Göransson. Hans civila arbete blev också hans karriär inom motorsporten. Lastbilen! Curt lyckades vinna EM i Truckracing fyra gånger åren 1986-88-89 och 1990. Curt blev en ikon för Volvo under de här åren och ingen som gillar denna typ av racing kommer att glömma Curt. Den tredje och sista föraren är Stanley Dickens. Sveriges första segrare i Le Mans 24-timmars 1989 i en Sauber Mercedes tillsammans med Jochen Mass och Manuel Reuter. Stanley är en man med mycket racing på sitt samvete runt om i världen bland annat i Japan dit många av våra stora förare skapat sig ett namn. Visst är det märkligt att den lilla orten Färila låtit tala om sig både här hemma och internationellt. Valdemar Stener finns inte längre men både Curt och Stanley fortsätter, nu med sina civila liv och jag tror det finns planer på att sammanföra de två i något kommande sammanhang där även Valdemars son Bertil kommer att vara med. Bertil som varit mig och Bilsportarvet behjälplig med bilder och massor av övrig information.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest