Alberto och Antonio Ascari

För snart 127 år sedan föddes en son i familjen Ascari på en plats nära Mantua. Året var 1888 den 15 september och hans namn var Antonio Ascari. Pappan var bilhandlare så klivet in bakom ratten var inte så långt. Han började köra racerbil 1914 i en modifierad Fiat. Samtidigt med Enzo Ferrari körde han sitt första Targa Florio direkt efter första världskrigets slut 1919. Han fullföljde inte loppet efter att ha kraschat i en ravin och hans otur förföljde honom 1920 – 21 för att så 1922 sluta som stark fyra. Året efter körde han för Vittorio Jano i en Alfa Romeo och var så när att förlora hela racet. Han slutade dock på andraplats efter sin teamkompis Ugo Sivocci och så den följande månaden kom den första triumfen på Cremona Circuit och det var den första Grand Prix segern. 1925 såg ut att bli ett bra år för Antonio. Han dominerade på Spa-Francorchamps och hade till och med tid att äta och dricka vid depåstoppet. Den 36 årige Ascari kraschade och omkom vid premiärtävlingen på Monthlery och Frankrikes GP.

Antonio efterlämnade en son på sju år vid namn Alberto som likt sin far skulle bli en av de riktigt stora racerförarna. Alberto startade säsongen 1955 med att vinna vid Pau och Naples, tävlingar som gick utanför F1 VM. Han bröt tävlingen i Argentina och Monaco där han i den senare körde ner i hamnbassängen men blev uppfiskad och räddad. Fyra dagar senare var det dags att åka till Monza där han skulle se sin vän, Eugenio Castelotti, testa en Ferrari 750 Monza sportvagn som de skulle dela i Supercortemaggiore 1000 km race. Det var inte meningen att Alberto skulle köra bilen den här dagen men han beslöt att testa den några varv, Iförd endast kortärmad skjorta och Eugenios blå hjälm. I en kurva som idag bär hans namn kraschar han ut och omkommer vid 36 år ålder. Datumet är den 26 maj och den kusliga likheten med hans fars öde får en att rysa. Alberto var världsmästare i Formel 1 åren 1952 och 53. I morgon den 27 juli är det 90 år sedan Antonio dog i Frankrikes GP och det är 60 år sedan Alberto omkom på Monza.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest