Bilsportarvet besöker Svenerik Eriksson

För ett tag sedan bestämde Micke Hoffstedt att han och jag skulle ta en tur till Simrishamn. Ja, vi skulle besöka Svenerik Eriksson. reporter, pratglad speaker och skriftställare. Han gillar det senare vilket låter fint och visar att man är någon. Är någon är verkligen denna man, bördig från Örebro och en av männen bakom Ronnie Peterson. Den andre var Staffan Svenby som var den som hade pengarna och som Svenerik sa, ” jag var den som fick dom att rulla!” Det var inte bara pengarna som rullade för det gjorde verkligen hjulen för Ronnie som är vår störste F1-stjärna. Vi är många som med fasa såg den hemska kraschen på Monza 1978 och kunde efter ett par dagar konstatera att Sverige och svensk motorsport bokstavligen gick i graven. Vi sitter i Sveneriks lägenhet i Simrishamn, bara några hyggliga stenkast från Autoseum, Nisse Nilssons fantastiska museum. Vi pratar gamla minnen och ljuger på i sann anda om allt vi varit med om under våra år med motorsporten. Svenerik fick en skilsmässa på halsen för ett par år sedan och så har hälsan varit i obalans. Det är bland annat artros och lite annat smått och gott, men va fan säger han själv, man får inte vara så noga och jag har det faktiskt riktigt bra. Inte minst i goda kamraters sällskap. Det blir mycket bilsnack. Om bilar vi ägt och om bilar som blivit stulna och som blivit sålda och hittat nya hem. Snackets vågor går höga blandat med titt i böcker och på prylar, så intensivt att vi håller på att missa det viktigaste – lunchen! Vi tar oss ner till Mickes bil, självklart en Volvo Coupé som inte precis är gjord för gamla gubbar som Svenerik och mig men till slut hittar vi in i bilen och färden mot en superb lunch. Det blir i hamnen som vi på Sveneriks anmodan hittar krogen Maritim där en gravlax med senapsstuvad färskpotatis kommer in på bordet. Själv vill jag ha en god öl och en snaps, säger Svenerik medan vi andra nöjer oss med en öl. Mycket folk på krogen ger en god stämning och två medelålders par vid sidan av vårt bord spetsar öronen och garvar gott åt vårt snack. Alla ni som känner Svenerik vet vad jag menar. Det blir dags för en liten dessert som antar formen av en bryléanrättning som bränts av vilket resulterat i en frasighet av sällan skådat slag. Till kaffet vill jag ha en god konjak säger Svenerik och vännerna vid bordet intill vet inte vad dom ska ta vägen när den söta servitrisen frågar om det ska vara en fyra eller en sexa? Ta in en halvliter, säger jag, och då fnissar damerna och ser på sina män. Jag hör en av dom viska, ni kanske också vill ha en konjak? Det blir en sexa och Svenerik konstaterar att han nu mår bra och det i goda kamraters sällskap! Utanför krogen sätter vi oss på en bänk och njuter av det fina sommarvädret och bestämmer att vi kommer tillbaka för att snacka mer motor och kanske en ny tur till Maritim. Vi får se om vi inspirerat Svenerik att attackera datorn och Facebook lite oftare så vi har koll på hur han har det.

Janne Tromark
Foto: Michael Hoffstedt

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest