Velodromloppet på klassiska Gelleråsbanan i Karlskoga

Den 12 – 14 juni om du har vägarna förbi så kör RHK (Racerhistoriska Klubben) sitt årliga evenemang Velodromloppet på klassiska Gelleråsbanan i Karlskoga. Det riktigt intressanta i år är att man bjudit in Formula Juniorbilar från Europa. Klassen som startade i slutet på 50-talet med frontmotorbilar där allt byggde på standard komponenter. Greve Lurani var en av männen bakom denna klass som avsåg att vara en instegsklass för förare i karriären. Många av våra stora Svenska förare som Picko Troberg, Freddy Kottulinsky, Ronnie Peterson med flera tog sig via den här klassen till de större uppgifterna och RHK förvaltar klassen med bravur. Karlskoga banan kom till under åren 1949 – 50 där Karlskoga Motorklubbs ordförande Gunnar Olsson var den drivande kraften Den första bansträckningen var 1950 1,55 km och 1958 3,172 km. Idag är banlängden 2,53 km. Det var den första permanenta banan i Sverige och har en diger och intressant historia. 1961 kördes F1 på banan och segrade gjorde Stirling Moss. 1962 vann Masten Gregory och 1963 klev Jim Clark högst upp på pallen. Det går att läsa mer om banan och även våra övriga banor på Bilsportarvets hemsida www.bilsportarvet.se. Det är vår nu bortgångne Bertil Sanell som skrivit om alla våra banor. Vinjetten ”Om du har vägarna förbi” kommer vi att använda för att tipsa om trevliga evenemang, museum, träffar med mera som du som racingentusiast med smak av historia kan besöka. Gunnar Olsson, ja han tävlade själv och vann bland annat Skarnäcksloppet 1948 i sin Kaiser Special. Om själva tävlingen kan du läsa på RHK,s hemsida www.rhkswe.org

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest