GP-Museet i Råbelöv

En gång för snart sextio år sedan var Sverige skådeplatsen för kanske det största motorsportevenemanget i svensk motorsporthistoria. Då körde man VM för Sportvagnar på Råbelövs-banan utan för Kristianstad.

Alla var där – Ferrari, Mercedes, Jaguar, Lotus och Porsche och många fler. I depån kunde man stöta ihop med Stirling Moss, Juan Manuel Fangio, Jean Behra, Ce-Ge Hammarlund och vår egen stora stjärna Joakim Bonnier. 1955 kom det 80.000 besökare för att se skådespelet och lilla Sverige fanns plötsligt med på kartan. På plats var också en ung man vid namn Richard Bruzelius och likt en ekorre samlade han på allt som hade med Kristianstads GP att göra. I dag har han skrivit en bok, går att köpa genom Richard, och öppnat ett litet privat museum inne på Råbelövs Gods ägor. Museet är inte öppet på annat sätt än att du kontaktar Richard på telefon 0706-886145 för att boka en visning. Lokalen går även att användas för en klubbträff. Så missa inte detta unika tillfälle att se ett stycke spännande Svensk motorsporthistoria – inte minst om du har vägarna förbi.

http://kristianstad-gp.se/

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest