Formula 100

Är det någon som minns den här bilen? Den har faktiskt varit i min ägo under en tid. Jag sålde bilen till Ingemar Wittström och efter honom är jag osäker på historien men jag vet att den idag ägs av Robban Anderson som numera bor i USA.

Bilen är från början byggd för en klass som hette Formula 100 och det var Royale som började bygga bilar för klassen. En annan tillverkare, jag tror den hette Vitesse, ville också ge sig in i den här klassen men intresset för klassen var svalt så det blev bara en bil. Bilarna skulle vara utrustade med en Formel Fordmotor på1600 kubik och bli en billig instegklass för nya unga förare. Ett bra alternativ till de dyrare formelbilsklasserna, men tyvärr en flopp. Jag hittade bilen på en bensinstation i Danmark och den hade då levt ett liv som Sports 2000 dock utan framgång då bilen inte var byggd för den större Pintomotorn. Den hade en framgångssaga i England där en förare tävlade med en 1000 kubiksmotor och vann det mesta den ställde upp i. Jag fick de här bilderna från Robban i USA, han med Cobran som vi minns från RHK,s tävlingar. Robban är en härlig kille och det är verkligen kul att min gamla bil nu lever ett nytt liv i det stora landet.

2 dec 2014 14:12

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest