Erik Carlsson – Världens första superstjärna i rally!

Den fantastiske Erik Carlsson som inte bara är en rallyförare av världsklass utan en av de mest sympatiska personer man kan träffa. Även om karriären började på två hjul hemma i Trollhättan så är det bakom ratten i en Saab vi kommer att minnas honom. Inte bara vi Svenskar utan en hel värld. Under alla år han tävlat för Saab har han även rest världen runt som PR-ambassadör för märket. Vart man än kommer så minns folk denne store man från det nordliga Scandinavien och inte allt för sällan ”pruttar” man med läpparna för att härma den tvåtaktade Saaben.

Äventyret Erik började på femtiotalet och det pågår än, även om det numera mer rör sig om att bevista motortillställningar, mingla med motorsportvärldens mest prominenta personer. Han har haft lite problem med hälsan den gode Erik men efter knäoperationer så är han åter i form. Hans älskade hustru Pat, som gick bort 2008, har lämnat ett stort tomrum efter sig men alla minnen lever kvar och de båda hade mycket roligt tillsammans. Pat var syster till en av racingvärldens stora ikoner, Stirling Moss, som med andra ord är svåger med Erik och en av hans stora beundrare. Stirling skriver förord i boken Mr Saab  där han säger att Erik är en stor man, inte bara kroppsligen utan andligen. En man med stor charm, integritet och ärlighet. Alltid generös, full av  livsglädje och med ett oslagbart sinne för humor. Alla som träffat Erik vet att det är så och skratten ligger aldrig långt borta i sällskap med Erik.

Han blev aldrig Svensk Mästare! Något som kan tyckas märkligt när man ser vad han åstadkommit på den internationella arenan. Tre raka segrar i RAC-Rallyt 1960-61-62 och så Monte Carlorallyt och så Monte Carlo Rallyt som han vann 1962 och 63. Frågar man Erik vilka tävlingar han anser vara störst i den digra listan över alla tävlingar där han deltagit så blir svaret något överraskande! Jag var två i Spa-Sofia-Liege-rallyt 1963 och 64 vilket jag anser vara en av mina största prestationer. Segrarna har inte uteblivit här hemma om det var någon som trodde det, eller vad sägs om seger i Midnattsolsrallyt 1959, seger i Tusen Sjöars Rally i Finland och seger i Akropolis Rallyt 1961.

Namnet ”Carlsson på taket” fick Erik fick han vid SM-tävlingen Sörmlands-rundan när han åkte av och hamnade på taket. CG Hammarlund, som startat bakom honom såg eländet när han passerade så när han kom i mål på sträckan frågade funktionärerna om han sett Erik utefter vägen? ”Vilken Carlsson? Menar du Carlsson på taket?” På den tiden sändes Astrid Lindgrens barnbok i Sveriges enda radiokanal som underhållning på lördagarna så namnet ”Karlsson på taket” var verkligen aktuellt vid den här tiden. Erik slutade tävla 1970 men fortsatte att skapa PR för Saab samt fungerade även som testförare. Själv har jag minnen från Båstad Classic Car Show där jag satt i juryn i många år tillsammans med bland annat Erik Carlsson. Juryn bestod av många olika storheter både från scenen och från näringsliv, TV och racerbanor. En av deltagarna som ofta var med var Lennart Öjesten från Expressen och som inte tvekade att munhuggas med Erik. Många av er som var åskådare på den tiden minns dessa härliga kommentarer som ofta lockade till skratt. Med på noterna när det gällde rallyminnen var också Charlie Lohmander så åsikternas vågor var ibland höga.

Vår världsberömda operasångerska Birgit Nilsson satt också med i juryn där hon och Erik pratade bilar och opera så det stod härliga till. Erik Carlsson är idag 85 år och still going strong! Härförleden var han och hälsade på möbelhandlarn och Saabentusisten Ingvar Lindberg i Bjärnum. I sin möbelaffär har Ingvar en väggtapet som föreställer just det rally där Erik fick sitt smeknamn ”Carlsson på taket” och naturligtvis skulle Ingvar ha Eriks autograf på väggen. De båda Saab fantasterna delar inte bara intresset för Saab och rally, utan även andra världskriget och flyg står på de båda herrarnas meny.


Janne Tromark

Bilderna är utlånade av Peter Bäckström på Saabs Museum i Trollhättan utom bilden när Erik signerar tapeten som är Ingvar Lindbergs.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest