Björn Waldegård död

Den obegripliga nyheten om att Björn Waldegård lämnat oss efter en tids sjukdom slår ner som en bomb för alla motorsportvänner. Björn var ett föredöme för den unga generationen rallyförare och en profil i sporten av stora mått. Jag själv hade den stora förmånen att få jobba med Björn på Eurosport under 20 år. Fantastiska år med Björn som expertkommentator där hans stora kunnande och hans humor gjorde jobbet till ett sant nöje. Vi kommenterade 18 Dakar Rallyn tillsammans och i nästan 10 år gjorde vi Rally VM. Björns stora portion humor gjorde honom till en berättare av sällan skådat slag.

Jag mins speciellt historien om Bullens Pilsnerkorv. Björn hade en passion för Bullens korv och tillverkade en lite korg som han hängde vid turbon. När så en sträcka var avklarad så var det bara att öppna motorhuven och ta fram burken med korven. Så plockades senapstuben fram ur overallfickan och så var det bara att njuta av en korv i rallyskogen. Det här var Björn i ett nötskal och jag skulle kunna berätta massor av historier, men dom får stanna i mitt minne över denne fine man.

Björn Waldegård blev vår förste Världsmästare i Rally 1979. Den förste individuelle förare som utnämndes till Världsmästare där man tidigare endast tävlat om Märkes VM. Nu sörjer en hel värld av motorsportentusiaster och i mångas ögon är han den störste av alla. Våra tankar går naturligtvis till Björns familj där hustru Anita varit hans kanske största supporter och till deras tre barn som mist sin far.

Jan Tromark

Björn Waldegård som Expertkommentator på Eurosport.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest