Kaiser och Johansson på Mugello 1983

Den här bilden togs på Mugello 1983 och det är två mycket färgstarka Svenska förare som träffades här. Tomas Kaiser och Stefan Johansson. Båda födda 1956, året då alla våra stora idrottsstjärnor föddes.

Tomas Kaiser startade sin karriär med att köra Formel 3 på Ring Knutstorp 1982 och kom nia i mål. Vann den tävlingen gjorde Oscar Larrauri före Emanuele Pirro med Svenske Bengt Trädgårdh på en sjätteplats. Tomas körde sen F3000 åren 1985, 86 och 87 då han fick ett F1-kontrakt med Brabham men tyvärr ingen superlicens. Här på Mugello körde han Porsche för Bosse Strandell.

Stefan Johansson, som för de flesta av oss inte behöver en närmare presentation, var här och körde en Grupp C Porsche 956 tillsammans med Bob Wollek. Teamet var Joest och paret vann tävlingen. Bob Wollek fick ett tragiskt slut vid en tävling i USA på Sebring när han var ute och cyklade och blev påkörd av en stor husbil. Året var 2001 och Bob var då endast 58 år gammal. Tilläggas ska att Stefan Johansson tillsammans med Michele Alborta och Tom Kristensen vann Le Mans i en TWR Porsche 1997 och blev då andra Svensk att totalt vinna den 24-timmars tävling.

Tomas Kaiser och Stefan Johansson på Mugello 1983.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest