Glenn Billqvist – Årets Sportvagnsprofil

Sportvagnsakademien utsåg 2013 Glenn Billqvist till årets Sportvagnsprofil. Ett bra val då denne Skåning är en av de som alltid ställer upp vid träffar och tävlingar med någon av sina fina gamla bilar. Glad och positiv är en av hans mest utmärkande egenskaper och lika glad var han vid prisutdelningen på Sportvagnsträffen på Hofsnäs Herrgård utanför Borås. Glada var också Club Corvette Sweden som fick utmärkelsen årets sportvagnsklubb. På plats var man med femtiotalet Corvetter med allt från de första modellerna fram till de senaste.

Sportvagnsträff när den är som bäst.

Sportvagnsträffen är ett årligen återkommande evenemang som drar cirka 4-500 bilar varje år från starten 2006. Arrangör är Roland Haraldsson och Lars Edwardsson som med sina familjer driver detta fina evenemang. Platsen vid Hofsnäs Herrgård är enastående vacker och ligger mellan sjöar som ger en inramning utöver det vanliga. Här skrev en gång Birgit Sparre romansviten Gårdarna runt sjön, inspirerad av den sagolika naturen. Glenn Billqvist och hans ”Il Drago Ruggente”, den rytande draken, blev något av årets höjdare. Bilen har Glenn byggt själv vilket sedan pojkåren varit en dröm för honom. Bilen är tänkt att likna en trettiotalsracer för hastighetsrekord och den är enorm i hela sin uppenbarelse. Chassiet är från en 1929 års Delage som Glenn hittade i utanför Nice uppe i bergen. Snöproblem gjorde att det tog flera månader att få hem chassiet. Motorn, som är en tolvcylindrig flygplansmotor som suttit i en Caproni, ett flygplan Sverige köpte in under andra världskriget. Det italienskt byggda planet var utrustat med två motorer som tillverkats av Isotta Frachini. Motorn är på sju liter och lämnar cirka 700 hkr, men andra ord en verkligt rytande ”Drake”. Växellådan kommer från en Ford lastbil från trettiotalet precis som bromsarna. Kaross och övrig design är av Glenns eget märke. En entusiastisk publik applåderade när Glenn startade monstret och körde en sväng på området. Glenn Billqvist tävlar i historisk racing med en Riley från början av trettiotalet och med hjälp av sin pappa tar han även med sig den rytande draken för att bjuda publiken på ett motorljud som sällan hörs vid våra tävlingar.

Glenn Billqvist Årets Sportvagnsprofil.

Alla deltager som ställer ut sina bilar, vilket är gratis, får vid ankomsten en lott som vid dragning vid dagen slut kan innebära något från Verktygsbodens stora prisbord för 30.000:- Första pris i år var en tvåpelarlyft för 20.000:-! Som en extra krydda, trots det regniga vädret, var Per Cederqvists flyguppvisning med en Spitfirfe. Lördagen bjöd på ljudupplevelse av bästa märke med två historiska flygmotorers speciella sound över denna sportvagnsträff.

Jan Tromark

Den fantastiska flygmotorn från en Caproni.
Den rytande draken.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest