Hur det hela började och fortsatte… Del 6

I slutet av 1920 genomgår USA:s bilindustri en ekonomisk kris. Några mindre bilmärken försvinner. Ford Motor Company genomför kraftiga besparingar, vilket gör att man inte behöver ta banklån för att klara krisen.

I franska Grand Prix-tävlingen på Le Mans vinner amerikanaren Jimmy Murphy med en Duesenberg med en snittfart av 125,6 km/tim. Det är den första stora segern för ett amerikanskt team i en europeisk tävling. Aston-Martins första seger kom i en backtävling där Kensington-Moir vann med prototypen ”Bunny” Donald Campell föds, son till Malcolm Campell. Han övertar senare faderns intresse för hastighetsrekord till lands och vatten. I början av 20-talet har Ford en årsproduktion av 1 033 959 fordon, arbetsstyrkan är 50 357 man och minimilönen per dag är 6$. Priset på T-forden är då 645$. Den första bil med backljus var den amerikanska Wills-Sainte Claire.

Under 1922 hade 24-timmars landsvägslopp sin premiär i tävlingen Bol d`Or som gick vid Saint-Germain. Den vanns av André Morel i en 1100 cc Amilcar, med en snitt fart av 60,4 km/tim.Både Bugatti och Rolland Pilain använde hydraliska bromsar, dock bara på framhjulen.Rudolf Caracciola debuterar som tävlingsförare. K. Lee Guinness körde sin 350 hk Sunbeam på 18,3 liter, på Brooklands i en fart av 215,2 km/tim, vilket var nytt världsrekord. Ford Motor Company köper Lincolnverken. Priset på T-forden sänks till 590$. Austin Seven hade premiär, motorn var på 10,5 hk 4-cylindrig och med en toppfart av 70 km/tim. Bil och motor kopierades av många europeiska bilfabriker. Bilnestorn i Sverige, Gustaf Erikson avlider.

Le Mans 24-timmars premiärtävling genomfördes 1923 med Lagache och Lèonard som segrare i en 3 liters Chernard et Walcker med en snittfart av 92 km/tim.Detta år kom tre olika fabrikanter med vad man kan kalla strömlinjeformade tävlingsbilar. Bugatti med sina ”tanks”med inklädda hjul, Voisin med aerodynamiskt utformade självbärande karosser samt Benz med sin Tropfenwagen. Det franska märket Delage presenterade den första V-12 motorn, konstruerad av Planchon. Vittorio Jano börjar arbeta hos Alfa Romeo efter rekommendation av Enzo Ferrari. Den första brittiska förare som vann ett Grand Prix-lopp, var Henry Segrave, som körde en engelsk Sunbeam i franska Grand Prix på Tours. Han höll ett snitt på 120 km/tim på det 80 mil långa loppet. Ford tillverkar detta år 2 009 338 fordon.

I början av 1924 får vi nya hastighetsbestämmelser i Sverige. 35 km/tim inom städer både natt och dag. 45 km/tim på landsbygden.Bugatti lanserar den första serietillverkade tävlingsbilen, typ 35. (Bild: 3) Citroën presenterar sin modell B 10, med helsvtsad kaross. Vid Saltburn Speed Trials tävlade Malcolm Campell mot Ernest Eldridge. Två mastodontbilar användes, Campell hade en 18,3 liters Sunbeam och Eldridge en 21,7 liters Fiat. Eldridge vann 1000 meter med stående start men Campell vann 1000 meter med flygande start. Campell fick tiden 233,7 km/tim vilket var världsrekord.

Den kända racerbanan Montlhéry byggs och invigs under året. Banan placeras c:a 20 kilometer från Paris. Banytan totalt, blir 4 856 hektar, jämfört med Brooklands 160 hektar. Första varvrekordet sätter Parry Thomas med en Leyland på 42,4 sekunder, vilket ger 212,2 km/tim. Banan används senare till att köra mot 24 timmars rekorden.

Thulinverken i Landskrona presenterar en personbil med en 20 hk 4-cylindrig motor och en toppfart av 70 km/tim.  Fordbil nummer 10 000 000 lämnar fabriken.  I början av 1925 ändrades reglerna inom bilsporten så att man i fortsättningen, inte behöver ha med sig en mekaniker, men de tävlande bilarna skulle fortsatt ha mekanikerplatsen kvar. Backspeglar blir obligatoriska i tävlingsbilarna. Fiat visade upp en två-takts motor på 1,5 liter. Den sista backtävlingen i England på allmän väg genomfördes. En smärre olycka medförde att i fortsättningen byggde man specialbackar för den tävlingsformen. 150mph uppnåddes av Malcolm Campell med sin då gamla Sunbeam V-12, farten blev 242,8 km/tim. 100 mph uppnås på Indianapolis för första gången, man använde en 2 liters Duesenberg Special.

De första som körde Australien runt var Noel Westwood och G L Davies med en Citroën 5CV. De startade den 4 augusti och kom tillbaka till startplatsen efter att ha fullfört hela varvet, den 30 december.

I Grand Prix-tävlingen 1926 hade man det minsta startfält som förekommit. Tre Bugatti startade, en kom i mål efter 100 varvs körning på Miramasbanan. Tysklands Grand Prix-tävling kördes på Avus-banan utanför Berlin och vanns av Rudolf Caracciola i en Mercedes-Benz med en snittfart av 135 km/tim. Den första ensitsiga bil som byggdes för landsvägstävlingar var Itala typ 11 med en V-12 motor. Detta år byggde också Maserati sin första Grand Prix-vagn. Basil Davenport bygger en backtävlingsbil för 150£, Motorn var en 1,5 liters V2 i ett GN-chassi. Han vann flera tävlingar med den. Den första brittiska seger i Monte Carlo-rallyt vanns av Victor Bruce och W J Brunell i en AC Six.

En Renault 45 körde på Monthlérybanan i 24 timmar och överskred 100 mph, man uppnådde 173,6 km/tim som snittfart med ett sista varv på 191,0 km/tim. Hugh Fortescue Locke-King avlider. Han var byggare och markägare till Brooklandbanan. Biltillverkaren Talbot presenterar körriktningsvisare som var belysta inneifrån och monterade på var sin sida om bakre nummerplåten.

Ford sänker priset på T-Forden till 495$ Ford upphör med tillverkningen av T-Forden under 1927. Fabrikerna stängs och man påbörjar planeringen för att sätta modell A i arbete. Efter knappt ett halvår återupptas tillverkningen igen och modell A släpps ut. Motorn var på 4o hk, 4-cylindrig, 3-växlad och en toppfart av 100 km/tim.

Den första serietillverkade Volvon lämnar fabriken på Hisingen i Göteborg. Den var ritad av Mas-Olle Olsson och konstruktör var Gustaf Larsson, Motorn var på 28 hk, 4-cylindrig, toppfart 90 km/tim och priset var 4800:-.

Tysklands Grand Prix flyttas från Avusbanan till dåvarande Nüburgring. Den första stortävlingen på franska Reimsbanan var Grand Prix de la Marne, där Philippe Etancelin vann med en Bugatti. Detta år fastställdes att de nationella Grand Prix-tävlingarna skulle avverka 60 mil. Det första Mille Miglia-loppet som kördes från Brescia till Rom och åter, c:a 160 mil, vanns av Ferdinando Minoisa och Guiseppe Morandi i en 2 liters OM med en snittfart av 77 km/tim. Henry Segrave sätter nytt världsrekord med en 1000 hk Sunbeam och uppnår 327,9 km/tim.

Lennart Lindström

Linson

Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5

Pin It on Pinterest