Jan Rosberg

År 1967 och i England är en Lotus 30 till salu. Mannen som kommer att köpa den här extrema Racersportvagnen är en Malmöbo som heter Göte Ingvar Johansson som tävlar med en Hundkoja för Hyllinge MS. Bilen bytte ganska snabbt ägare och hamnade i Klippan där den försågs med tak vilket regelverket föreskrev, Jan Hillman blev den nye ägaren och tillsammans med sin mekaniker Jan Rosberg. Hillman lyckades inte så bra med bilen och sålde den till sin mekaniker Jan Rosberg. Jan blev medlem i Lotus Car Club of Sweden och gjorde några mindre framträdanden med den mycket svårkörda och komplicerade bilen och mellan varven stod den i Jans föräldrars garage nära Söderåsens sluttning mot Klippan. Där hittade jag bilen en dag när jag passerade garaget som hade dörren öppen. Jag tog kontakt med Lasse Widenborg som jag visste kunde vara intresserad av bilen som var försedd med en V8:a vilket var något av Lasses stora intressen och kunskapsområde. Bilen bytte ägare och Jan Rosbergs bilintresse var nog vid den här tiden lite svalare än tidigare. Varför berättar jag det här? Som nog en del av er vet så bor jag sedan 2009 i Klippan där jag lärt känna Jan Rosbergs dotter Sandra och även träffat Jan igen efter alla år.

Tyvärr får jag ett samtal att Jan lämnat jordelivet igår klockan 9.30 efter en lång tids sjukdom. Det känns oerhört tråkigt och en del av historien med denna lite unika bil har klippts av. Jag hann ändå visa Jan lite bilder av bilen och även bilen av Lotus 30:an i nyrenoverat skick av Magnus Ahlqvist som också äger bilen idag. Jag hade hoppats kunna visa Jan bilen i det skick som den skall vara, men tyvärr blev det inte så. Jag är ledsen Jan och jag kommer att sakna dig och minnas den här lite speciella historien om en bil.

Vila i frid bäste Jan och vet att vi är många som kommer att minnas dig och din fantastiska bil.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest