Staffan Wahlström och Thomas Nilsson

Bilder kan ibland väcka minnen hos oss. Både bra och dåliga och den här bilden gav mig både och. Den svart/vita bilden med två Lotus Elan i kamp på banan gjorde mig nyfiken? Vem satt i de båda bilarna? Ganska snabbt löste jag vem som körde Elanen i ledning och det visar sig vara Staffan Wahlström från Västerås. Staffan var en baddare på att ratta Lotusen eller vad sägs om resultaten?

1964 4:a på bana
1965 1.a på bana och is
1966 1:a på bana och is
1967 1:a och 3:a på bana samt 3:a och 4:a på is. (körde både Lotus Elan och Alfa Romeo).

Det här betyder som alla förstår att Staffan också körde hem SM-tecken i de här klasserna. Stora Grabbars Märke är även det en av utmärkelserna Staffan fick under de här åren. Staffan var även en av dom som tävlade med Lotus Elite. Även det med framgång. Som gammal ordförande i Lotus Car Club of Sweden minns jag Staffan och roligt att åter stifta bekantskap. Den andra bilen då som jagar Staffan? Efter lite jagande och med hjälp av Bengan Gustavsson löste sig det hela. Mannen i bilen bakom Staffan är världsmästaren Thomas Nilsson från Göteborg och Team 13. Jag talar då om karting och om denne otroligt duktige förare. Thomas blev världsmästare 1964 och bilen hade han lånat av PIB Brandström. Det roliga är att den fina Lotus 26R som var bilens betäckning, ägdes under många år av Leif Norberg i Jönköping. Leif är sedan ett antal år avliden och mycket saknad. Jag fick tillfälle för många år sedan att provköra bilen samtidigt som jag fotograferade den. Platsen var på Mantorp där även bilderna är tagna. Det här vad en en bild kan berätta vilket ibland kan vara spännande som den här historien. Bilen är idag såld men jag vet tyvärr inte var den finns idag.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest