Från damunderkläder till racing

Christopher Adrian Craft var en engelsk racerförare som var född 1939 i Porthleven Cornwell. Chris Craft handlade med damunderkläder vilket ledde till att han blev intresserad av racing. Mycket berodde säkert på att han hade en bror som drev ett bilplåtslageri i Woodford Green. Cros började sin bana i en Ford Anglia 1962 och fortsatte i olika standardvagnsklasser fram till 1966 då han testade att tävla i Formel och en Merlyn. Senare blev han anställd av den Italienska Chassitillverkaren BWA där framgångarna uteblev. Chris gick då vidare till Tecno. Chris Craft tävlade även i sportvagnsracing och CanAm tillsammans med Alain de Cadenet. Chris startade också som förare i Ecurie Evergreen som de Cadenet ägde och där han inköpt en Brabham BT33. Chris deltog i två F1-lopp med bilen 1971. Året innan, 1970 var teamet anmälda till årets tävling på Karlskogabanan, som tyvärr blev en tråkig tävling som säkert alla känner till. Chris Craft startar återigen i en de Cadenet bil, en ny för säsongen. en McLaren M8C och det slutar med seger i den stora sportvagnsklassen. Chris Craft startade i 14 Le Mans 24-timmars och den bästa placeringen kom 1976 då han blev trea. Tillsammans med Alain de Cadenet i hans team Ecurie Evergreen och en Lola T380 som i dag finns i Sverige. Chis Craft Avled Porthleven den 20 Februari 2021.

Text Janne Tromark.
Foto Sven-Erik Tysk.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest