Mille Miglia

Alla har nog hört talas om ett av världens största landsvägslopp. Mille Miglia. Det hela startades av grevarna Aymo Maggio. Franco Mazotti och journalisten Giovanni Canestrini, anställd på Gazetta Dello Sport och så tävlingsansvarige Renzo Castegneto. Första loppet kördes 1927 och vanns av Minoia och Morandi i en OM. 1957 tar det hela slut när Alfonso de Portago och hans co-driver Ed Nelson omkommer i en krasch där åskådare också får sätta livet till.

Sedan länge så hyllas denna fantastiska tävling årligen med ett historiskt evenemang som drar åskådare från hela världen. Detta sker i maj och årets upplaga har gått i mål. Det hela börjar med besiktning i staden Brescia som alltid varit startplatsen för tävlingen. Ni som inte upplevt detta ska inte missa denna upplevelse som kommer att bli ett minne för livet. 1955 vinner Stirling Moss med sin co-driver Dennis Jenkinson i en Mercedes 300 SLR på tiden 10 timmar, 7 minuter och 48 sekunder. Om Stirling klarat det hela på 10 timmar, vilket var hans målsättning, hade han blivit odödlig, vilket han som förare ändå blev under sin levnad. Jag har varit i Brescia att antal gånger, både som bussrese arrangör tillsammans med vännen Charlie Lohmander, som för övrigt vann tävlingen i en förkortad version 1962 tillsammans med Gunnar Andersson i en Ferrari SWB. Jag och hustru Margareta har släkting i Reggio Emilia som försett mig med några bilder från årets upplaga. Tack Ina och njut av bilderna.

Text Janne Tromark
Bilder Ina Franziska Theisinger.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest