Veritas

I samband med Bilsportarvets bilder och text om Valdemar Stener blev jag lite nyfiken på Veritas, en bil som baserades på BMW 328 och som är en ganska ovanlig syn i tävlingssammanhang idag. Veritas byggdes av tre herrar som tidigare arbetat på BMW. De var Schorsch Meir,Lorenz Dietrich och Ernst Loof. Senare skulle Werner Miethe ansluta sig och 1947 stod sportvagnen Veritas RS klar och året efter såg världen också Veritas Meteor som var en formelbil klar. 1951 till 53 tillverkade man Veritas Formel 1-bilar och även motorer åt privata stall i Formel 1. Företaget tävlade i eget namn i Tysklands Grand Prix 1953. Ekonomiska problem gjorde att lade ner tillverkningen 1953. Idag finns en modern tillverkare som har återuppväckt namnet Veritas och 2008 visade man en prototyp med V10 motor från BMW M5. Företaget heter VerMot AG planerar att bygga 30 bilar. Man får förmoda att det finns mycket racing i Veritas då man hela tiden legat i närheten av legendariska Nürburgring. I Sverige har det funnits några Veritas under årens lopp och de mest kända har varit Valdemar Stener och Gunnar Wahlbergs bilar, där den senare tyvärr omkom på en travbanetävling. Gunnar Elmgrens hustru Helen äger en Veritas som man då och då ser i bilsammanhang.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv och ur Valdemar Steners sons arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest