Racing Ring – Sveriges längsta kartingbana i Älmhult

Jag blev häromdagen uppmärksammad av Bilsportarvets Bo Hesselmarks son Kristian, att det funnits en gokartbana strax söder om IKEAs södra storlager. Racing Ring var namnet på banan som idag är ett minne blott av forna storhets dagar. När banan invigdes 1963 var det Sveriges längsta kartingbana. Banan kunde realiseras på grund av ett privat initiativ och ett stort engagemang av Älmhults Motorklubb. Ronnie Peterson var en flitig gäst på banan precis som många andra av dåtidens storheter. Banan har senare använts för bland annat motorcyklar och även rally om jag fattat det rätt. Kristian hade med sig en bit av den gamla asfalten som nu ligger i ett av våra glasskåp med en bild av hur det ser ut idag. Du som har mer att berätta får gärna höra av dig och bilder från tiden vore också kul att ta del av. Jag lägger med en bild av Ronnie i full fart med sin gokart, banan är dock Laxå men kanske har någon en bild från Racing Ring.

Text Janne Tromark
Bilder ur arkivet samt med hjälp av Kristian Hesselmark

Ronnie Peterson i Laxå

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest