Backtävlingar

Det finns en typ av tävling som jag aldrig besökt, och det backtävling. Förutom den i Båstad som jag besökte som åskådare för ett antal år sedan. Nej, det är England som hägrar och kanske då mest Shelsley Walsh. Den 910 meter långa backen ska köras på kortast tid så det är ett enkelt regelverk vad det beträffar. Det Midland Automobile Club som är arrangör och det hela började 1905. 1929 körde Raymond Mays uppför backen på 37,37 sek. i en ERA R6B. Raymond var en av de flitigast återkommande förarna under lång tid. Åren har bjudit sin publik på mycket spänning och dramatik som en del våldsamma krascher. Jag ska inte prata resultat och annat mer än att bjuda på några bilder som kanske kan få er och mig att längta till sommaren.

Text Janne Tromark
Bilder från arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest