Jochen Mass

En av mina stora favoriter är Jochen Mass. Varför då undrar kanske någon? Jo, Jochen var den första, som jag känner till, som i kamp med stora idrottsstjärnor kunde visa att en racerförare är lika vältränad som vem som helst. Detta gjorde Jochen 1975 i något som hette Superstar och var ett program som gick på TV. Vann det här året gjorde vår store stavhoppare Kjell Isaksson med Jochen Mass på andraplats. Jag kommer ihåg hur kul jag tyckte det var att en racerförare verkligen kunde göra ett toppresultat. Missa inte att detta var 1975! Idag vet vi bättre och att våra stjärnor i sportens toppskickt är veritabla atleter. Jochen var också i Sverige och körde Formel 2, det här var på Ronnie och Reine-ttiden. Jochen tävlade både på Mantorp och Kinnekullen Ring och körde då en Surtees TS 15 vid båda tillfällena. På Mantorp blev han tvåa och på Kinnekulle vann han. Han satte dessutom varvrekord på KInnekulle som så vitt jag vet står sig än idag. Året var 1973. 1989 kom den stora fullträffen då han i en Sauber Mercedes vann Le Mans tillsammans med Stanley Dickens och Manuel Reuter. Jochen Mass är född den 30 september 1946 i Dorfen Bavaria Tyskland. Jochen har också tävlat i Formel 1 för Team Surtees, Marlboro Team Texaco McLaren samt för Arrows. Det är nog som sportvagnsförare han skapat sig sitt namn och bilden på Jochen i en Porsche 956 där han vinner på Mosport i Kanada kanske bekräftar den bilden.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest