Tom Trana, en av våra stora som inte längre finns bland oss

Tom Trana, en av våra stora som inte längre finns bland oss. Många av oss minns den glade och trevlige mannen från Kristinehamn som började sin karriär i början av 50-talet när han arbetade på en bilverkstad. Framgångarna började med en bil som preparerades på just denna verkstad. När han började köra bantävlingar minns vi en svart Volvo PV med takgök där han också målat huven med en vit trana. Första bantävlingen var på Karlskoga 1957 i Kanonloppet och samma år körde han även SM i Bilorientering. 1959 blev Tom silvermedaljör på bana efter Volvos fabriksförare Gunnar Andersson. Samma år var han i ledning i Midnattsolsrallyt fram till sista etappen då en avåkning spolierade segern.1964 vinner Tom EM i Rally med en Volvo PV vilket på den här tiden var det största rallymästerskapet. 1965 blev ett katastrofens år för Tom som under tävlingen Gulf London Rally på en transportsträcka kolliderar med en privatbilist så illa att hans kartläsare Gunnar Thermenius omkommer. Ett halvår senare förolyckades två av Volvos tävlingsmekaniker under ett rally vilket leder till att Volvo lägger ner sin rallysatsning. Tom Trana avlider 1991 och det är i år 25 år sedan vi misste denne skicklige förare.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest