Eva Dickson – vår första kvinnliga rallyförare

Eva Amelie Maria Dickson född den 8 mars 1905 blev vår första kvinnliga rallyförare.

Eva föddes som dotter till hippologen Albert Lindström på Steninge Slott i Sigtuna. Pappa Albert födde upp kapplöpningshästar och Eva var som ung känd för att vara en ”femme fatale” och chockerade borgerligheten.

Hon gifte sig med rallyföraren Olle Dickson, som hon fick en son med. Suget efter att tävla med bil fick hon av Olle som lärde henne allt om denna nya stora sport. För dig som är intresserad av historia finns en fantastiskt trevlig bok om Evas liv som heter ”Ett bedårande barn av sin tid” skriven av Lena Wisaaelis och Ann Bjerke.

Eva gifter sig senare med Bror Blixen-Finecke och man firar bröllopsresa till Bahamas och umgås med vännen Ernest Hemingway. Eva reser med bil genom Sahara och skriver en bok, ”En Eva i Sahara”. Hon blir också den tredje kvinnan att ta flygcertifikat. Tyvärr omkommer Eva i en bilolycka utanför Bagdad 1938.

Bilderna är från Historiska Bildbyrån i Ljungbyhed.

https://www.historiskbildbyra.se/

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest