Blomqvist och Söderqvist still going strong!

Rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist behöver egentligen ingen närmare presentation. Inte heller Hans-Åke Söderqvist. I alla fall för de som följt och följer bilsporten. Hans-Åke är sedan många år fast förankrad i rally- och banracing och är mest känd för Volvos EM-seger för standardvagnar 1985. Då var han teamchef och starkt bidragande till en av Volvos största bilsportframgångar någonsin. Och Stig har en mer än 40 årig tävlingskarriär bakom sig. En karriär som definitivt inte är slut. En anledning till det är kontakterna med Hans-Åke.

Att Stig och Hans-Åke har nära kontakt är egentligen inte konstigt. Redan 1965 hörde Hans-Åke, bördig från Norberg i Västmanland, talas om Stig. Då var redan Stig i gång med tävlande. Han debuterade redan 1964 (!) som 18-åring i bilorientering med pappa som kartläsare. Stig minns att han samma år hade stor framgång i ett rally med 130 deltagare där storstjärnan Lille-Bror Nasenius segrade. Stig var ung och grön men chockade alla med en total tredje plats med sin Saab. Det var första stora framgången på en karriär med många segrar och framgångar som pågår än idag.

Körde i samma tävling
Hans-Åke minns sedan särskilt Bergslagsrallyt 1968. Då körde både Stig och han samtidigt. Stig med Saab och Hans-Åke i sin BMC Cooper S. För favoriten Stigs del blev det en fjärdeplats totalt efter diverse tekniska problem medan Hans-Åke blev klasstvåa med hundkojan.

Banracing för Stig!
Kontakterna blev än större i mitten på åttiotalet. På Anderstorp träffades de båda igen, året var 1985 och detta år tog ju Volvo sin klassiska totalseger i EM. Två år senare drev Hans-Åke sitt eget stall Söderqvist Racing med snabba Volvo 240 bilar. En av anledningarna var att Volvo lade ned sin tävlingsverksamhet. På gång var deltagande i Wellingtons Nissan Mobil 500 racet i Nya Zeeland. En av de tilltänkta förarna hos i Hans-Åkes team var Tom Walkinshaw, känd förare i EM-serien.

Dreamteam – Blomqvist och Granberg
Men han lämnade återbud och då vände sig Hans-Åke till Stig som tackade ja och med detta gjorde sin debut inom Grupp A racingen. Det var ett riktigt dream team med världens snabbaste rallyförare tillsammans med världens snabbaste Grupp A förare, förre fabriksföraren hos Volvo Ulf Granberg!

För Stigs del var det inte första gången han körde banracing. Redan 1972-73 tackade han ja till en god väns förfrågan att körde Formel 3.
Stigs och Hans-Åkes samarbete kom sedan att fortsätta när Volvon blev mindre konkurrenskraftig. Då handlade det om Ford Sierra RS.
Tiden gick och i början av nittiotalet blev den historiska bilsporten alltmer i fokus. Såväl i rallyskogen som på racerbanorna. Hans-Åke satsade då på att bygga såväl rally- som banracingbilar. Stig för sin del gick över till detta också efter det att han lade ner sin aktiva rallykarriär 2006. Då körde han Subaro. Hans karriär gav bland annat innebar en världsmästartitel i rally 1984. Han tog också tre segrar i klassiska brittiska RAC-rallyt och vann sju totalsegrar i Svenska Rallyt.

Särskilt roligt inom den historiska rallysporten var den totalseger som Stig tog i Safarirallyt 2015 med en Porsche 911. Som 69-åring! Tala om att takterna sitter i! Roligt var också när duon var över i England häromåret med en av Hans-Åkes välpreparerade Cooper S bilar. Det handlade om den stora festivalen för Mini Cooper bilar på Brands Hatch. Där tog Stig en meriterande seger i ett av heaten och konkurrensen var stenhård.

När jag besökte Söderqvist metropolen i Billdal i sydvästra Göteborg, var planeringen inför Svenska rallyt i full gång. Hans-Åke skulle köra sin snabba gröna Hundkoja med Swifttrimmad motor. Och Stig skulle köra en nyrestaurerad klassisk Ford Falcon Futura Sprint från 1964 i läckert gul/ljusblå kulör. Båda bilarna givetvis preparerade av Hans-Åkes team där även sonen Jesper ingår som tekniker. Att Hans-Åke är på 73:e året märks inte. Och någon tanke på att trappa ner finns inte. Huvudsysslan är driften av familjens företag som är specialinriktade på turbiner. Härutöver är bilsporten prio 1.

Det går alltid nya rallyn
Enda smolken i bägaren vid mitt besök var beskedet att de historiska rallybilarna inte kunde starta i Svenska Rallyt. Detta på grund av mildvädret som gjorde att vägarna inte räckte till. Men det går nya rallyn resonerade Hans-Åke och Stig. Till mig frågade Stig om vilka nya historiska banrace som var på gång. Hela tiden med glimten i ögat. Och likadant med Hans-Åke. Genomgående för verksamheten med rallybilarna är att inget lämnas åt slumpen, Hans-Åke är pedant, punkt slut. Det märks också på sonen Jespers arbete med bilarna. Eldragning, montering av skyddsbur, bränsletankar, fram- och bakvagn, allt görs till fulländning.

Stig på Nurburgring
Ytterligare en Ford Falcon är på väg att färdigställas i garaget. Denna bil är avsedd för bana. Det skulle vara en upplevelse att se Stig köra den på Nurburgrings nordslinga, en bana han behärskar till fulländning. De senaste åren har han kört långlopp där med en maffig åttaliters Ford Galaxie i värmlänningen Jan Olssons team. Jag själv har där i tävlingssammanhang kunnat bevittna Stigs enorma körskicklighet. Jag minns särskilt ett tillfälle när jag i min P1800 i backspegeln ser två Ford Mustanger följda av en STOR Ford Galaxie, på väg mot Bergwerk. Kurvan är viktig att ta fart i för den långa backen upp mot den så kallade karusellen. Trion närmade sig snabbt och jag höll undan för omkörning. Jag begriper fortfarande inte hur karln bar sig åt, men det var som ett möte när han passerade Mustangerna med fyrhjulsställ alldeles innan Berwerk kurvan och försvann vidare i uppförslutet som omgavs av snävt armcoräcke och tätbevuxen skog. Inte undra på att Formel 1 legenden Jackie Stewart kallade banan för ”Det gröna helvetet”..

Jag lämnar så småningom Stig och Hans-Åke för dagen. Herrarna är på gott humör trots att båda har en förkylning som heter duga. Som plåster på såren bjöd jag på semlor till kaffet, något som verkade pigga upp gentlemännen från förkylningen. Hans-Åke var som vanligt otålig att fortsätta prepareringen av rallybilarna. Det är sällan kaffepausen tar mer än en kvart hos Söderqvist racing…

Michael Hoffstedt

Michael Hoffstedt

Michael Hofstedt är fotograf och skribent, har också tävlat en hel del med Volvo Amazon och P1800 i historisk racing.

Pin It on Pinterest