Tioårs firandet av Jakriborg Prix blev succé

Kan man annat än gratulera Glenn och hans kompisar, ingen nämnd och ingen glömd, för den succé tioårs firandet av Jakriborg Prix blev. Bertil Linblads samlingar ställer återigen upp och den fantastiska Mercedes SSK:en gör att inget öga är torrt. Inte ens Michael Persbrandts ögon var helt fria från att fälla en tår över denna helt otroliga gamla tävlingsbil. Denna bil har ägts och tävlats med av den Finske föraren Karl Ebb och till Sverige kom två stycken av den här modellen. Den andra ägdes av PeWe Widengren som också ägde och tävlade med en av de två Alfa Romeo Monza som kom till Norden. Den andra ägde Eugen Björnstad från Norge. Den bil som Lindblads samlingar äger var på besök i Finland för något år sedan och då träffade man på son och sonson till Karl Ebb som donerade en del delar man hade kvar som till exempel original verktygslåda till bilen. Den förare som skapade legenden kring SSK var den Rudolf Caracciola som vann en av sina många segrar i Mille Miglia 1931. Rudolf var i Sverige och tävlade på Rämen, dock utan framgång, men han hade större tur i kärlek för han var gift med en kvinna från Vittsjö där paret också hade ett hus man tillbringade mycket ledig tid. Rudolf var också och uppvisningskörde en Mercedes W 165 vid Saxtorp i samband med de tävlingar som kördes där. Vi som gillar historisk racing kan bara lyfta på hatten för Jakriborg Prix och hoppas det kommer att finnas länge. Bilderna visar f.d. Karl Ebbs bil vid firandet av Vrams Grand Prix 2013 i Vram. Lägg märke till original verktygslåda. Så en bild från Saxtorp och självklart Michael Persbrandt i Ebbs SSK och så en bild från 1932 och Mille Miglia.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest