Sten Axelsson på Skarpnäck…

Många av oss minns Sten Axelsson som TV-fotografen som en av de bästa bakom kameran när det gällde motorsport. Ingen hade en sådan blick som han för de rätta vinklarna och hans bilder levde och visade sporten som den ska ses på film eller TV. Många av oss minns också hans tävlande, både i Formel 3 och i sportvagnar. Kanske är det just sportvagnar som fascinerade Sten mest och Porsche och Lola T70 säkert de båda bilmärken som han gillade bäst. Sten körde Porsche 904 GTS under året 1965 med segrar på i SM på Karlskoga, SM på Skarpnäck och seger igen på Karlskoga.

Skarpnäck

Till 1966 införskaffade han en Porsche 906 Carrera och i mitt arkiv hittade jag några bilder från just Skarpnäck. Sten tävlade år 1965 för Botkyrka och framgångarna uteblev inte för fotografen Axelsson. Samma år blir han tvåa på Nurburgring men hinner också med att köra Le Mans tillsammans med en herre vid namn Gregg. Tyvärr tvingades paret bryta, men Sten kom tillbaka 1968 tillsammans med Ulf Norinder med paret diskades när man ansågs vara mer än 50 meter från den telefon man tvingades använda för att skaffa bensin som tagit slut i parets Lola T70. 

Sten Axelsson i sin Porsche Carrera 6

Skarpnäcks flygfält som låg strax utanför Stockholm finns inte längre kvar men vi som var där minns alla spännande tävlingar som kördes där, inte minst minns vi Sten Axelsson och hans fina Porsche Carrera 6.

Jan Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest