Giotto Bizzarini

Nyheten når oss att Giotto Bizzarini, om vilken vi skrivit tidigare på Bilsportarvet, avlidit nära sin födelseort Quersianella i Italien. Giotto hörde till det italienska 50-och 60-talets billegender med karriär först hos Alfa Romeo 1954-57 och sedan som chef för experiment och utveckling av företagets sportvagnar och GT-bilar. Hans mest kända skapelse är nog den prototyp till Ferrari GTO som presenterades 1961. Han var också en framstående testförare hos Ferrari där han slutade i samband med den så kallade ”palatsrevolutionen” 1961. Han designade och konstruerade en 12-cylindrig motor som han sålde till Ferrucio Lamborghini och som länge var basen för Lamborghinis V-tolvor och han tillverkade också bilar under eget namn i mindre serier. Under åren 1964 till 1966 drev han med viss framgång ett stall under eget namn och som tävlade i dåtidens långlopp som LeMans, Sebring, Monza, Nûrburgring m fl. Giotto Bizzarini skulle blivit 97 år i juni.

Text Ian Nilsson

Giotto Bizzarini till höger, tillsammans med Richie Ginther

Pin It on Pinterest