60 år sedan segern i Argentina – nu blir det en dokumentärfilm

Svenskorna Ewy Rosqvist och Ursula Wirth slog hela världen med häpnad 4e november 1962. Som första och enda kvinnliga ekipage vann de det ökända rallyt Gran Premio int. Standard i Argentina. Rallyt som då beskrevs som världens farligaste lopp. Nu kommer historien till liv i form av en dokumentärfilm med hjälp av bl a unikt upphittat filmmaterial från 1962.

Den 4:e november i år är det precis 60 år sedan som rallyföraren Ewy Rosqvist och co-driver Ursula Wirth åkte över mållinjen som segrare i loppet, och skapade rubriker världen över. De vann inte bara hela den utmanande tävlingen samt alla etapper, Ewy slog även tävlingens hastighetsrekord. Loppets sträcka var nästan 5000 km på allmänna landsvägar genom Argentina, med start och mål i Buenos Aires. I 1962 års upplaga av tävlingen var det 285 ekipage som startade, 3 förare omkom och i slutändan var det endast 43 ekipage som kom i mål.

Ewy Rosqvist var en uppmärksammad rallyförare med framgångar runt om i Europa, och hon värvades i april 1962 som den första kvinnliga fabriks-föraren för Mercedes-Benz efter att tidigare ha kört för Volvo.

Dokumentärfilm om en bortglömd historia i svensk motorsport

Nu är deras historia på väg att bli en lång dokumentärfilm. Milla Bergh gör sin regidebut som dokumentärfilmsregissör i det längre formatet med filmen “Racing Hearts”. Hennes tidigare kortdokumentärer har bl.a. visats på Göteborgs filmfestival och Tempo Dokumentärfilmsfestival. Martin Bergh är producent för projektet och tillika Millas make. De producerar filmen med det gemensamma produktionsbolaget Escathon.

– Det kändes väldigt spännande med ett så unikt projekt om två kvinnor som tagit sig in och briljerat i en väldigt mansdominerad sport. Jag kände direkt att det här vill jag göra film om. Jag ser den här filmen som en upprättelse för både Ewy och Ursula. Uppståndelsen kring dem dog ut relativt fort när de kom tillbaka hem till Sverige, säger Milla.

Unikt filmmaterial från äventyret i Argentina 1962

Dokumentärfilmen bygger en del på arkivmaterial från TV, men det finns också andra viktiga pusselbitar till historien, förklarar Milla.

– Vi fick efter en tids research tag på Ursulas bror Jan Wirth och hans son Jonas. Då Ursula setts på bild med en filmkamera i handen vid flera tillfällen, insisterade vi på att det borde finnas filmrullar någonstans. Jan trodde först att Ursula inte lämnat efter sig något filmmaterial.

Jonas gick upp på pappa Jans vind för att ändå leta en sista gång och då hittade han gamla filmrullar som det bl a stod “Argentina 1962” på. Milla skiner upp när hon tänker tillbaka.

– Det var en sån otrolig känsla när Jonas berättade om filmrullarna. Sen satte jag och Martin oss på första bästa tåg och åkte till Göteborg för att hämta rullarna så vi kunde digitalisera dom. Den där väntan på att få se materialet var väldigt nervös. Sen när vi väl fått se vad Ursula filmat släppte nervositeten, det var flera timmars 8mm färgfilm från bl.a Argentina 1962, vi bara satt med tårar i ögonen. En sån lyx att få ta del av vad Ursula filmat, att se vad hon såg. Det är verkligen ett dokument från en annan tid, och att få förvalta det och använda i filmen om Ewy och Ursula är en dröm.

Dokumentärfilmen Racing Hearts beräknas vara färdig och få premiär i slutet av 2023.

Skådespelare Sofia kör Mercedes-replikan med filmkamera på motorhuven.

Mikael Persson

Mikael Persson var från början rescue-funktionär i Hyllinge MS på Ring Knutstorp. Senare pressansvarig i långloppserien ERCup. Han har stått bakom flera kända motorsport-webbsajter samt fotograferat och skrivit en del motorsportnyheter.

Pin It on Pinterest