Bilsportarvet

Stefan ’Lill-Lövis’ Johansson

Man bruka tala om ”The forgotten Formula 1 drivers så vad vore bättre än att tala om en av Sveriges mest framgångsrika förare genom tiderna som utan tvivel är Stefan Johansson. Som av en händelse satt vi några stycken och scannade 1815 bilder i helgen. Samtliga bilder var ur arkivet och låg under namnet Stefan Johansson. Jag tänkte att Bilsportarvet skulle visa ett axplock av dessa bilder för att få oss tänka på Stefan. Namnet ”Lill-Lövis” kommer från pappa Roland som kallades för ”Lövet” efter familjegården på Lövåsen. Stefan var en av våra idrottsmän och kvinnor, som var födda 1956. 1980 vann Stefan det Brittiska F3-Mästerskapet, vilket öppnade vägen för Formel 1. I Kungaklassen körde Stefan i hela elva år för tio olika stall- Största framgången var i McLaren och Ferrari. Totalt blev det tolv pallplatser men ingen seger för ”Lill-Lövis”. Det betyder att han ligger tvåa på den mindre smickrande listan över förar med flest pallplaceringar utan att ha vunnit ett enda lopp. Stefan debuterade i F1 i Argentinas GP 1980. Stefan tävlade även i sportvagnar så den 15 juli 1984 körde han tillsammans med Ayrton Senna och Henrii Pescarolo in på en åttonde plats i en Porsche 956 i World Sportscar Endurance Championship på Nûrburgring. 1997 Vinner Stefan Le Mans 24-timmars tillsammans med sin förre stallkamrat i Ferrari, Michele Alboreto och Tom Kristensen i en TWR Porsche. Njut av bilderna och kanske många av er minns Stefan som den stors stjärna han faktiskt är.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest