Sverige och Piteå skrev motorsporthistoria idag

Sverige och Piteå skrev motorsporthistoria idag. Detta genom en fantastisk tävling som skapades för trettio år sedan av Fredrik Jonsson och hans dåvarande hustru Michelle Muton. Race of Champions eller ROCH som den kallas. Vi som följt den här tävling har gillat den från ruta ett och många har nog önskat att den skulle landa i Sverige någon gång, och nu har det hänt! Ett femårskontrakt har skrivits och det finns om jag förstått det rätt, möjlighet till förlängning. Det här är nog precis vad vi behövde och låt oss knäppa våra händer och hoppas att Svenska Rallyt blir lika framgångsrikt. De flesta av er har säkert följt tävlingen på SVT och sett att segraren blev Sebastien Loeb i hård fight med Sebastian Vettel, fyrfaldig VM-mästare i Formel 1 för Red Bull. Det ska sägas att det var ingen brist på kända förare som kom till start med det bästa från USA, Frankrike, Danmark med flera. Tuffa motståndare under utslagningen var Mattias Ekström och Johan Kristoffersson. Två av våra mest meriterade unga förare där vi även ska räkna in Oliver Solberg som åkte ut mot Loeb, men vann Nationskampen tillsammans med pappa Petter. En fantastisk publik som trots blåsigt och snöigt väder lös som midnattsolen. Jättekul och nu väntar vi bara på att få se Svenska Rallyt dra igång och alla toppförarna i WRC.

Text Janne Tromark och bilder i all hast ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest