In Memorian – Jan Ellemann-Jakobsen

Det är med stor sorg som jag kan framföra att min vän Jan Ellemann-Jakobsen efter en längre tids sjukdom har idag avlidit i hemorten i Partille. Jan var välmeriterad racerförare och känd motortrimmare med Volvo som specialitet. Hans far Niels-Peter Ellemann Jakobsen var bördig från Danmark och startade verksamheten i Partille i början av 1950-talet och blev berömd för sin skicklighet med trimning av främst Volvomotorer. När fadern gick ur tiden 1992 drev Jan verksamheten vidare. Bland framgångarna på tävlingsbanorna kan nämnas totalsegrarna i SSK-seriens Castrol Cup 1977 och 1978. Jan tävlade också i rally, rallycross och backe. Jag själv växte upp i Partille Kommun och blev i unga år bekant med familjen Ellemann-Jakobsen med den berömda trimningsfirman som stod i centrum för alla motorintresserade. Jan själv blev grundligt från unga år upplärd av fadern som sedan många år varit en föregångare och känd långt utanför Sveriges gränser. Han var bland annat god vän med trimningskollegan Carlo Abarth. Jan och hans far hade också goda kontakter med Volvofabriken. Jan Elleman-Jakobsen blev 67 år.

Text och bilder Michael Hoffstedt

Michael Hoffstedt

Michael Hofstedt är fotograf och skribent, har också tävlat en hel del med Volvo Amazon och P1800 i historisk racing.

Pin It on Pinterest