Olycksfågeln Manfred von Baruchitsch

Den femtonde augusti 1905 föddes denne man som var brorson till Hitlers militäre chef, Fältmarskalken Walter Brauchitsch. Han fick namnet Manfred och skulle med tiden bli en av den stora på racerbanan. Många ansåg att han var en skitstövel, inte minst Alfred Neubauer som efter en incident i Monacos GP helt bröt med Manfred. Manfred skulle efter karriären bli sportminister i DDR, vilket inte ökade hans renommé. Manfred vann sin första tävling som fabriksförare 1934 i Eifelrennen i Mercedes. Efter denna framgång så var det tunnsått med framgångarna då hans benägenhet att krascha eller bryta av olika skäl, ofta i ledning eller framskjuten plats gav honom smeknamnet ”Olycksfågeln”. Snarare berodde det på hans körstil. Manfred var känd för sin arrogans, inte minst mot förarkollegan Hermann Lang, vilken kom från enklare förhållanden och börjat som mekaniker. Jag träffade denne man på Nürburgring på åttiotalet (se färgbild) där han var med och visade upp sig då Mercedes var sponsor för Oldtimer Grand Prix. Manfred von Baruchitsch gick ur tiden 5 februari 2003 98 år gammal. Det känns lite kul att ha träffat denne mycket specielle man som är en del av historien, inte minst för hans närhet till det forna nazityskland. Text och bild Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest