Kvinnor som skrev motorsporthistoria

Historien vet att berätta om de kvinnor som var med och skrev motorsporthistoria. Hellé Nice var en av dom. Född den 15 december 1900 Eure-et-Auneau Frankrike. Hellé tog sig till Paris som sextonåring där hon började jobba som nakenmodell för konstnären Rene Carrere. Hellé Nice var hennes artistnamn för hon var född Delangle. Hon fortsatte att jobba som modell, dansös och Grand Prixförare.1929 kom debuten i en Omega-six där hon vann alla damtävlingar på Autodrome Montlhéry och hann även med ett hastighetsrekord för kvinnor. Hon for till USA där hon tävlade med en Miller. Philippe de Rotschild presenterade Hellé för Ettore Bugatti som nog tyckte att Hellé var en perfekt dam att visa upp för sina köpare av Bugatti. Hon tävlade framgångsrikt med både Bugatti och Alfa Romeo. Hon tävlade även i backtävlingar och rally som de berömda Monte Carlo Rallyt. Kay Pere var en annan av dåtidens berömda kvinnor bakom ratten. Född den 10 augusti i Toronto. Kay startade sin karriär på Brooklands i en 10,5 liters V12 Delage vilket förstummade publiken med denna späda dam bakom ratten denna monsterbil. Kay fick till 3 varvrekord p Brooklands där 129,58 mpm stod sig till 1935 då Gwenda Srewart slog till med 135,95 mpm.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest